Music corner

Followers

Pages

Isnin, 6 Mei 2013

Masterchef

Anyaseyoo
Tahniah kepada pihak yang menang untuk PRU13. diharap anda dapat mentadbir kerajaan dengan berwibawa dan berlandaskan hukum Allah. untuk PM, mintak jage hati rakyak jage hubungan dengan Allah, berlaku adil, dan jadi role model as a Muslim for us =)


Entah angin ape yang menyapa diri ini membuatkan I rajen pulak nak update blog hihii chewwah ayat. tengok tajuk tu, best tak? hehehe. oke ekceli tataw nak bagi tajuk ape. tapi nak share resipi je lha. here is it SPAGETTI CARBONARA

Bahan-bahan
1. 1/2 paket spagetti
2. bawang besar & bawang putih (ikut suke hati)
3. 1 tin sos prego carbonara
4. 1/2 cawan susu cair/segar
5. udang/sotong/daging/ayam (ikut citarasa sendiri)
6. sosej dan cendawan (sukatan mengikut citarasa sendiri)










Cara-cara nya:
1. panaskan air dan masukkan sedikit minyak untuk merebus spagetti. biarkan ia masak, lepastu toskan.
2. sediakan periuk/kuali (ikut keselesaan masing-masing). tumiskan bawang yang dikisar dengan api perlahan. 
3. bila bawang dah naek bau dan masak, uolls boleh lha masukkan daging yang dah cincang. tambah siket air nak elak daging tu hangusss, huhuu
4. oke, lepas tu dah anggar daging tu macam dah masak, boleh lha korang masukkan sos carbonara tadi. kacau bagi dye sebati yerr
5. step seterusnya, biler nampak kuah tu macam pekat je, boleh dah tuangkan susu bagi dye lebih berkrim dan sedap.
6. rase macam dah sebati, boleh terus masukkan udang, sosej, mushroom.
7. peringatan yerr, sos carbonara prego tu macam masin siket. so, boleh lha nak tambah air siket.
8. biarkan ia masak sampai kuah agak sedikit pekat. kepekatan kuah tu, ikut selera masingmasing.
9. boleh lha dihidangkan cantekcantek lepastuuu.



ni hasil spagetti carbonara I. bukan nak bangga, tapi tak jaoh beza dengan rase yang makan dekat pizzahut, hihiks

selamat mencuba yerr kawankawan semua =)

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ouh nk try...lah